مقالات

برای عقد محضری چه مدارکی لازم است؟/ مدارک‌ عقد دائم و موقت

برای عقد محضری چه مدارکی لازم است؟

ازدواج از جمله سنت‌هایی است که از قدیم الایام در بین فرهنگ‌های مختلف رایج بوده است. امروزه بسیاری از افراد عقد خود را در محضر انجام می‌دهند و برای ثبت این نوع عقد هم، مدارک لازم عقد محضری نیاز ست‌. دو نفر می‌توانند عقد را به هر روشی که می‌خواهند از جمله عقد دائم و عقد موقت انجام دهند، اما هر کدام شرایطی دارند. عروس و داماد برای این که بتوانند عقد خود را در محضر ثبت کنند، باید یک سری مراحل را پشت سر بگذارند که در ادامه این محتوا به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

مدارک موردنیاز عقد دائم برای محضر

برای عقد محضری چه مدارکی لازم است؟/ مدارک‌ عقد دائم و موقت

روزی که عروس و داماد برای ثبت کردن عقد خود به محضر مراجعه می‌کنند، باید مدارک لازم عقد محضری را همراه خود داشته باشند. این مدارک شامل:

همچنین بخوانید: عقد آریایی چیست ؟ محتوای متن عقد آریایی چیست؟

  • شناسنامه عروس و داماد که باید عکسدار باشد و همینطور دو برگ فتوکپی از صفحه اول شناسنامه آن‌ها
  • اگر عروس و داماد می‌خواهند ازدواج دوم خود را ثبت کنند، فتوکپی از صفحه دوم شناسنامه آن‌ها هم نیاز است.
  • دو قطعه عکس ۳.۴ از عروس و همینطور دو قطعه عکس از داماد
  • برگه نتیجه آزمایشگاه
  • شایان ذکر است که در صورت دوشیزه بودن عروس، پدر او باید حتماً در محضر برای عقد رسمی حضور داشته باشد و اصل شناسنامه یا کارت ملی پدر عروس هم، برای ثبت عقد لازم است. همینطور پدر عروس باید عقدنامه را هم امضا کند.
  • اگر پدر عروس با ازدواج او مخالف باشد، عروس باید به دادگاه رجوع کند و درخواست اجازه ازدواج بکند. اگر دادگاه اجازه ازدواج را به عروس داد، دادگاه می‌تواند عقد آن‌ها را ثبت کند.
  • اگر پدر عروس خانم به هر دلیلی نتواند در روز عقد در محضر حضور داشته باشد، باز هم نیاز است که عروس اجازه ازدواج را از دادگاه بگیرد.
  • در صورت دوشیزه بودن عروس و همینطور فوت پدر او، عروس باید گواهی فوت پدر خود را در محضر به همراه داشته باشد.
  • اگر عروس قبلاً ازدواج کرده باشد و بخواهد مجدد ازدواج کند، باید گواهی فوت شوهر قبلی و یا طلاقنامه را به همراه داشته باشد. برای ازدواج مجدد عروس، نیازی به اجازه پدر نیست.
  • در صورتی که عروس و داماد هر دو به سن قانونی نرسیده باشند، باید برای ازدواج خود، از دادگاه یک گواهی به نام گواهی رشد بگیرند.
  • حضور داشتن سه شاهد در مراسم عقد عروس و داماد، ضروری است و شاهدها هم باید شناسنامه و کارت ملی خود را به همراه داشته باشند. همینطور باید بگوییم که شاهدها باید سه مرد بالغ و عاقل باشند.
  • در آخر هم باید بگوییم که اگر در طول مراسم خواستگاری بین خانواده عروس و داماد توافق‌هایی به صورت کتبی انجام شده باشد، برگه مورد نظر باید به محضر ارائه شود.

بعد از این که این مدارک را به محضر ارائه کردید، دفتر بزرگ عقد به همراه یک دفترچه در اختیارتان قرار می‌گیرد که باید آن‌ها را امضا نمایید. امضاهایی که در این دفاتر وجود دارند، خیلی زیاد هستند و هر کدام یک موضوع خاص را در بر می‌گیرند و عروس و داماد باید تمامی موارد را به دقت بخوانند و بعد امضا کنند.

  • مدارک لازم برای عقد موقت

در مقابل عقد دائم، عقد دیگری به نام عقد موقت هم وجود دارد که دو نفر برای مدتی موقت با یکدیگر عقد می‌کنند. ثبت کردن عقد موقت هم الزامی است و در صورت عدم انجام این کار مجازات‌هایی خواهد داشت. ارائه مدارک لازم عقد موقت هم، برای انجام این عقد لازم هستند که در ادامه آن‌ها را نام می‌بریم:

همین‌طور بخوانید: وظایف خانواده داماد در عقد محضری

برای عقد محضری چه مدارکی لازم است؟

یکی از مدارکی که برای عقد موقت لازم است، شناسنامه عکسدار دو طرف است و همینطور هر کدام باید از شناسنامه خود یک فتوکپی هم داشته باشند. کارت ملی زوجین به علاوه فتوکپی کارت ملی هم، لازم است. در صورتی که عروس دوشیزه باشد، باید شناسنامه و کارت ملی پدر او یا جد پدری او برای ثبت عقد موقت به محضر ارائه شود و همینطور پدر عروس هم باید در محضر حضور داشته باشد. در صورت فوت پدر و همینطور جد پدری، گواهی فوت آن‌ها باید به محضر ارائه شود و دیگر نیازی به اجازه شخص دیگری هم نیست.

در صورتی که زن قبلاً ازدواج کرده باشد، باید گواهی فوت شوهر و یا طلاقنامه را به دفتر ثبت ازدواج ارائه دهد. در نهایت باید بگوییم که صیغه موقت برای دختر دوشیزه، باید با اجازه پدر همراه باشد، ولی دختری که قبلاً ازدواج کرده باشد، نیازی به اجازه پدر برای صیغه موقت ندارد. در صورتی که پدر بدون دلیل موجهی اجازه عقد موقت را به دخترش ندهد، دختر می‌تواند از دادگاه اجازه عقد موقت را بگیرد.

مراحل ثبت عقد دائم در محضر و مدارک‌ عقد دائم و موقت

عروس و داماد برای این که بتوانند ازدواج دائم خود را در محضر ثبت کنند، باید چند مرحله را پشت سر بگذارند. این مراحل در هر کشوری متفاوت است که ما با توجه به فرهنگ و قوانین کشور خود به توضیح این مراحل می پردازیم:

در این رابطه بخوانید: آموزش تزیین سفره عقد در خانه به همراه 20 نمونه جذاب و شیک

مدارک موردنیاز عقد موقت برای محضر

  • دریافت کردن معرفی نامه از محضر: اولین کاری که عروس و داماد باید برای ثبت کردن عقد دائم خود در محضر انجام دهند، این است که یک محضر مناسب برای عقد خود انتخاب کنند. محضر می‌تواند یک معرفی نامه به عروس و داماد بدهد و آن‌ها را به آزمایشگاه‌های دولتی و همینطور معتبر بفرستد تا آزمایش‌های لازم را برای عقد انجام دهند. برای دریافت کردن این معرفی ‌نامه هم، مدارک مختلفی لازم است که عروس و داماد باید آن‌ها را به محضر ارائه دهند.
  • رجوع کردن به آزمایشگاه: دختر و پسری که می‌خواهند با یکدیگر ازدواج رسمی بکنند، باید آزمایش‌های پیش از ازدواج را انجام دهند.‌ آزمایش‌هایی همچون آزمایش خون، آزمایش تزریق واکسن کزاز و آزمایش اعتیاد، آزمایش‌هایی هستند که عروس و داماد باید انجام دهند. یکی از نکاتی که در این قسمت وجود دارد، این است که برخی از آزمایش‌ها را لازم است عروس انجام دهد و برخی دیگر را هم داماد. آزمایشگاه به شما می‌گوید که باید چه نوع آزمایشی را انجام دهید.
  • مراجعه کردن به محضر برای ثبت کردن ازدواج: در این مرحله باید مجدد به محضر برای ثبت کردن عقد بازگردید و مدارک لازم را به محضر ارائه دهید. هنگام مراجعه مجدد، باید از محضر مورد نظر خود که مدارک را به شما ارائه کرده است، وقت قبلی بگیرید.
  • دریافت کردن عقدنامه از محضر و ثبت عقد در اسناد سجلی: بعد از این که مراحل مختلف را انجام دادید، باید عقد شما توسط محضر در شناسنامه ثبت شود. حاضر شدن عقدنامه رسمی، بستگی به شلوغ بودن محضر دارد و معمولاً بین ۳ تا ۱۰ روز طول می‌کشد تا این عقدنامه آماده شود. بعد محضر عقد را در شناسنامه‌های زوجین ثبت می‌کند و ازدواج دو طرف رسمی می‌شود.
  • موارد ضروری برای عقد محضری

قبل از انجام دادن عقد محضری، لازم است که عروس و داماد مواردی را رعایت کنند و ما در این بخش مطالبی را آماده کردیم تا شما بتوانید این موارد را به یاد داشته باشید.

همین طور بخوانید: با انواع بله گفتن عروس سر سفره عقد آشنا شوید

اولین موردی که باید به آن توجه داشته باشید، انتخاب کردن یک محضر مناسب است که عقد در آن جا ثبت می‌شود. تعیین کردن روز عقد هم، یکی از موارد ضروری است که عروس و داماد و خانواده آن‌ها برای عقد محضری باید به یاد داشته باشند. توافق کردن بر اثر هزینه‌های مراسم عقد هم، یکی دیگر از مواردی است که نباید از آن چشم پوشی کرد. قبل از برگزاری مراسم عقد، عروس و داماد باید به همراه خانواده‌های خود، حلقه ازدواج را برای یکدیگر خریداری کنند. تهیه کردن لباس برای عروس و داماد هم، یکی از اقدامات لازم برای انجام عقد محضری است.

تشریفات عقد

طبق رسم و رسومات، سفره عقد باید برای مراسم عقد چیده شود و یکی از کارهای ضروری برای انجام عقد محضری این است که سفره عقد به همراه وسایل مربوط به آن آماده باشند. تعداد مهمانان دعوت شده برای مراسم عقد هم، باید مشخص شوند تا برای پذیرایی از آن‌ها و سفارش دادن اقلام پذیرایی مشکلی به وجود نیاید. با توجه به تعداد مهمانان حاضر در مراسم، شام و همینطور اسباب پذیرایی هم باید مهیا شوند. مسلماً عروس و داماد و خانواده‌های آن‌ها، تمایل دارند که این لحظات خوش برایشان ثبت شود و بنابراین در نظر گرفتن یک عکاس خوب هم، مورد مهمی است. در نتیجه داماد باید برای گرفتن جواب بله از عروس، یک کادوی زیر لفظی برای او خریداری کند.

سخن پایانی

ازدواج امری مقدس است و تقریباً تمامی افراد در سراسر دنیا آن را انجام می‌دهند. همانطور که اشاره کردیم، عقد می‌تواند به دو نوع انجام شود، عقد دائم و عقد موقت. برای این که عقد دائم در محضر ثبت شود، پشت سر گذاشتن مراحل و همینطور آماده کردن یک سری مدارک لازم است. مدارک لازم عقد محضری، حتماً باید به محضر داده شوند تا عاقد بتواند عقد عروس و داماد را انجام دهد و در نهایت ثبت کند. مدارک لازم‌عقد دائم، دارای انواع مختلفی هستند و عروس و داماد قبل از عقد، حتماً باید لیست آن‌ها را به یاد داشته باشند. وجود شناسنامه و کارت ملی و همینطور کپی آن‌ها، دو مورد از مدارک مهم و لازم برای عقد هستند. عقد موقت هم، نیاز به یک سری مدارک دارد، اما از لحاظ مفصل بودن مانند عقد دائم نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *