مقالات

چک لیست مراسم ترحیم ( اقدامات لازم برای قبل و بعد از مراسم خاکسپاری )

چک لیست مراسم ترحیم

چک لیست مراسم ترحیم : فوت آشنایان، یکی از اتفاقات غم انگیز برای همگان است. وقتی یکی از عزیزان و بستگان کسی فوت می‌کند، ضربه روحی بزرگی به خانواده متوفی وارد می‌شود. بازماندگان متوفی دچار شوک خواهند شد و مدتی با سردرگمی روبرو هستند. دریایی از مشکلات عاطفی که برای بازماندگان متوفی ایجاد خواهد شد، باعث می‌شود که تعادل مناسبی برای برگزاری مراسم درخور نداشته باشند. مراسم یادبود که برای عزیز فوت شده برگزار خواهد شد، باید از همه نظر آبرومندانه به اجرا برسد. اغلب افراد هستند که اطلاعات زیادی درباره مراسم ترحیم ندارند.

این مراسم با مراسم‌های دیگر مانند مجالس شادی تفاوت بسیار زیادی دارد. کارها و اقداماتی که باید برای مراسم ترحیم اجرا شود ممکن است برای صاحبان مجلس که بازماندگان عزیز فوت شده هستند، زیاد و گیج کننده به نظر برسد. به همین دلیل ما سعی کردیم که یک چک لیست مراسم ترحیم تهیه کرده و شما را در این باره راهنمایی نماییم. اگر خدایی نکرده عزیزتان را از دست داده اید و برای برگزاری مراسم‌های ایشان دچار سردرگمی هستید، این مقاله به کمک شما خواهد آمد. پس در ادامه همراه ما باشید.

اقدامات لازم برای مراسم خاکسپاری

همگی با مراسم خاکسپاری، مراسم ترحیم، شام غریبان، مراسمات سوم و هفتم و … که برای حفظ آبرو انجام خواهند شد آشنایی دارید. اما ممکن است با مواردی مانند آداب پذیرایی از میهمانان، هماهنگ کردن مداح و … آشنایی نداشته باشید. ما قصد داریم در پایین، تمام کارهایی که لازم است انجام دهید را از ابتدایی‌ترین آنها به شما ارائه کرده و یک چک لیست مراسم ترحیم جامع و کامل به شما معرفی کنیم.

اقدامات مناسب برای ترحیم

اقداماتی که قبل از مراسم خاکسپاری باید انجام شوند

  1. گواهی فوت: وقتی که عزیز شما به رحت خدا رفت، باید پزشکی که مجوز دارد را خبر کنید تا گواهی فوت صادر نماید. این برای زمانی است که متوفی در خانه فوت شده باشد. در موارد دیگر، گواهی صدور متوفی توسط بیمارستان صادر خواهد شد.
  2. هماهنگ کردن آمبولانس برای انتقال: پس از مرگ متوفی، نیاز به آمبولانس پیدا می‌کنید تا آن را به سردخانه منتقل نمایید. معمولا شخصی که فوت می‌شود، حداقل یک روز در سردخانه خواهد ماند. همچنین برای انتقال متوفی از سردخانه به بهشت زهرا نیز به آمبولانس نیاز دارید.
  3. آماده سازی مدارک شناسایی متوفی: مدارک شناسایی مانند شناسنامه، کارت ملی و گواهی فوت که توسط پزشک یا بیمارستان صادر شده است برای مراسم کفن و دفن الزامی است.
  4. تهیه قبر برای متوفی: یکی از کارهای الزامی، تهیه قبر است. برای این کار باید به دفترهای بهشت زهرا مراجعه نمایید. اگر از گذشته قبر تهیه کرده اید و یا رزرو شده دارید، مدارک و سندهای آن را همراه مدارک شناسایی متوفی نزد خود داشته باشید.
  5. سفارش سنگ قبر: وقتی که قبر را تهیه نمودید، باید برای سفارش سنگ قبر اقدام نمایید. اغلب برای سنگ قبر، رنگ مشکی را انتخاب می‌نمایند. اما رنگ سفید نیز برای سنگ قبر طرفدار دارد. روی سنگ قبر عکس متوفی، یک قطعه شعر یا متن، تاریخ تولد و وفات، نام پدر و شماره ردیف و قطعه قبر حک خواهد شد.
  6. انتخاب عکس مناسب: برای انواع مراسم‌ها و مجالسی که می‌خواهید برگزار نمایید، برای روی اعلامیه ترحیم، حک کردن آن بر روی سنگ قبر و برای میز در خانه (که برای یادبود گذاشته خواهد شد) باید عکسی مناسب و درخور انتخاب نمایید.
  7. تهیه گل و شمع: برای دور عکس متوفی که روی سنگ قبر و یا روی میز قرار خواهد گرفت باید گل و همچنین شمع‌های بزرگ یا کوچک در نظر بگیرید. می‌توانید بنا بر سلیقه‌ای که دارید عود نیز تهیه نمایید.
  8. هماهنگی با مباشر: شما برای انجام کارهای مربوط به بهشت زهرا، نیاز دارید که با یک مباشر هماهنگ باشید. مباشر شخصی است که برای کمک و انجام کارهای شما، راهنمایی‌تان خواهد کرد و از طرف سازمان بهشت زهرا خواهد بود.
  9. تعیین تاریخ مراسمات: برای مراسم‌های خاکسپاری، شام غریبان، شب سوم، شب هفتم و شب چهلم تاریخی مشخص نمایید. البته برای مراسم چهلم می‌توانید تاریخی حدودی اعلام نمایید اما برای دیگر مراسمات، تاریخی دقیق اعلام نمایید. با اعلام تاریخ برای مراسم‌ها، میهمانان و آشنایان شما برای عرض تسلیت و همدردی با شما حضور پیدا خواهند کرد.
  10. تهیه مکان برای برگزاری مراسمات: برای این که هر یک از مراسم‌ها را برگزار نمایید، نیاز دارید که هماهنگی لازم برای محل برگزاری مراسم را به عمل آورید. هماهنگ کردن مسجد، حسینیه، انواع هیئت‌ها و حتی منزل برای برگزاری هر یک از مراسم‌ها الزامی است. به طور مثال اغلب مراسم‌های شب سوم و هفتم در مسجد برگزار می‌شود. همچنین مراسم شام غریبان بیشتر در خانه اجرا خواهد شد. البته همگی این موارد به تصمیم بازماندگان متوفی بستگی دارد.
  11. چاپ و پخش اعلامیه: وقتی تاریخ مراسمات را مشخص نمودید و برای مکان برگزاری آنها تصمیم گرفتید، اعلامیه چاپ نمایید و آنها را پخش کنید که دوستان و آشنایان شما مطلع شوند.
  12. هماهنگی وسایل ایاب و ذهاب: در دهه‌های گذشته که خیلی از افراد خودرو نداشتند، برای مراسم‌هایی که در بهشت زهرا برگزار می‌شود وسیله‌‌ی نقلیه از منزل متوفی به سمت بهشت زهرا و برعکس برای راحتی میهمانان تهیه می‌شد. امروزه به علت این که همه خودروی شخصی دارند، ممکن است این مورد کمرنگ شده باشد؛ اما برخی هنوز هستند که وسیله ایاب و ذهاب هماهنگ می‌نمایند.
  13. تهیه دیدن برای پذیرایی از میهمانان در مجالس: اگر به دنبال چک لیست مراسم ختم هستید که موردی را از قلم نینداخته باشد، به این قسمت توجه نمایید. برای هر یک از مراسم‌ها مانند خاکسپاری، ختم، شام غریبان، شب سوم و هفتم و چهلم و هر مجلسی که برای یادبود متوفی برگزار می‌شود لازم است که از میهمانان خود پذیرایی نمایید. خرما و حلوای تزیین شده، چای یا شربت، آب خوردن، پک میوه و غذا مواردی است که برای پذیرایی از میهمانان تهیه خواهد شد.
  14. تهیه سایبان، میز و صندلی برای مراسم خاکسپاری: یکی از مواردی که در چک لیست مراسم ترحیم بسیار مهم است و ممکن است آن را فراموش نمایید، سایبان و میز و صندلی است. اغلب مراسمات خاکسپاری در صبح برگزار می‌شود. پس برای مراسم خاکسپاری که در بهشت زهرا برگزار می‌شود، باید سایبان تهیه کنید تا آفتاب شما را اذیت نکند. همچنین صندلی و در صورت تمایل، میز تهیه نمایید.
  15. هماهنک کردن قاری قرآن و مداح: شما برای تمام مراسمات خود نیاز به مداح و قاری دارید. هم مراسم خاکسپاری، هم ختم و هم تمام مراسمات باید مداحی داشته باشید.

بهترین کار برای رهایی از این دغدغه آن هم در چنین شرایطی سپردن کارها به یک تشریفات بوده تا به بهترین نحو مراسم شما را اجرا نمایند. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحه ” تشریفات ختم ” مراجعه نمائید.

اقدامات لازم برای روز خاکسپاری

وقتی که متوفی را به بهشت زهرا منتقل کردید، باید یک سری کارها انجام دهید که در پایین برایتان شرح خواهید داد.

  1. در ابتدا باید متوفی را توسط آمبولانس به غسالخانه بهشت زهرا منتقل نمایید. اولین کاری که برای متوفی باید انجام شود، غسل دادن وی است.
  2. وقتی متوفی را غسل دادند، نوبت به کفن کردن می‌رسد.
  3. خواندن نماز میت مرحله بعدی است. باید برای متوفی که غسل و کفن شده است نماز میت خوانده شود.
  4. پس از نماز میت، باید متوفی به سمت قبر آورده شود تا آن را دفن کنید.
  5. برای تدفین میت ابتدا باید تلقین خوانده شود. معمولا تلقین را یکی از نزدیکان متوفی خواهد خواند.
  6. پس از گذاشتن میت در قبر و خواندن تلقین، سنگ لحد و سپس خاک بر روی قبر ریخته خواهد شد. در برخی موارد سنگ قبری که سفارش داده اید زود حاضر شده و در همان مراسم خاکساری نصب می‌شود. اما در بیشتر مواقع سنگ رویی قبر برای مراسم خاکسپاری آماده نیست و چند روز به طول می‌انجامد.
  7. در زمان خاکسپاری و در اطراف قبر، از انواع گل آرایی استفاده خواهد شد. تاج گل‌های مخصوص تسلیت که در بهشت زهرا هستند نیز بعد از اتمام مراسم به منزل متوفی منتقل خواهند شد. این مورد ممکن است در چک لیست مراسم ترحیم عنوان نشود اما موردی بسیار مهم است.
  8. در حین برگزاری مداحی خاکسپاری، باید از میهمانان خود توسط خرما، حلوا، آبمیوه، کیک یا تی‌تاپ، آب و 3 الی 4 نوع میوه پذیرایی نمایید. بعد از اتمام مراسم نیز میهمانان خود را به سالن پذیرایی و یا منزل خود منتقل کنید تا به صرف نهار از ایشان پذیرایی نمایید.
  9. یکی از کارهایی که اختیاری بوده و در چک لیست مراسم ختم عنوان نخواهد شد، هماهنگ کردن با گروه موسیقی عرفانی است. این گروه‌ها با سازهایی از قبیل نی، تار، سنتور و دف به اجرای مراسمی عرفانی اجرا خواهند کرد که یک شخص نیز به تک خوانی و مدیحه سرایی خواهد پرداخت.
چک لیست مراسم ختم

سخن پایانی

در این مقاله راجع به چک لیست مراسم ترحیم صحبت کردیم. با مرگ عزیزان و از دست دادن آنها، ممکن است شما از لحاظ روحی حال مساعدی نداشته باشید و نتوانید به خوبی تصمیم بگیرید. در این مقاله سعی کردیم که با عنوان کردن کارهای لازم، شما را در این امر راهنمایی نماییم. اگر به دنبال کامل‌ترین چک لیست مراسم ختم هستید، این مقاله را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *