مقالات

ترتیب مراسم عقد چگونه است؟ / برنامه ریزی مراحل عقد محضری

ترتیب مراسم عقد چگونه است؟ / برنامه ریزی مراحل عقد محضری

مراسم ازدواج، از جمله قدیمی‌ترین مراسم‌هایی است که از گذشته تا به الان در بسیاری از کشورها انجام می‌شود. ترتیب مراسم عقد دارای اهمیت است و تمامی افراد مراحل ازدواج را به ترتیب طی می‌کنند. آیا می‌دانید ترتیب مراسم عقد چگونه است و برنامه ‌ریزی برای مراحل عقد محضری به چه شکلی است؟ اگر می‌خواهید با این مراحل آشنا شوید، در ادامه محتوا ما را همراهی کنید.

ترتیب مراسم عقد چگونه است؟ / برنامه ریزی مراحل عقد محضری

همانطور که اشاره کردیم، تمام افراد برای این که بتوانند برای مراسم عقد آماده شوند، باید مراحلی را پشت سر بگذارند. این مراحل عبارتند از:

  • مرحله خواستگاری: زمانی که دو نفر همدیگر را برای زندگی مشترک انتخاب می‌کنند و می‌خواهند مسیری را با یکدیگر ادامه دهند، باید در درجه اول مراسم خواستگاری را انجام دهند. در این مراسم معمولا داماد به همراه خانواده خود، به خانه عروس می‌رود و او را از خانواده‌اش خواستگاری می‌کند. تمام شرایط داماد توسط او و خانواده‌اش بیان می‌شود و در نهایت دختر و پسر می‌توانند در یک اتاق با یکدیگر حرف بزنند تا با خصوصیات هم آشنا شوند.
  • بله برون: بعد از تمام شدن مراحل مراسم خواستگاری و کسب کردن شناخت اولیه هر دو خانواده و دختر و پسر از یکدیگر، نظر آن‌ها قطعی می‌شود که ازدواج سر بگیرد یا نه. در صورتی که هر دو طرف نظر مثبتی در مورد یکدیگر داشته باشند، مراسمی به نام بله برون برگزار می‌شود. بله برون مراسمی است که رابطه بین دو نفر را جدی‌تر و رسمی‌تر می‌کند و در مورد مسائل مختلفی همچون مهریه و شیربها هم صحبت می‌شود.
  • شیرینی خوران: در مراسم بله برون، زمانی که تمامی صحبت‌ها توسط دو خانواده انجام می‌شود، آن‌ها با خوردن شیرینی رضایت خود را به ازدواج اعلام می‌کنند. جمله حالا دهانتان را شیرین کنید، در شیرینی خوران گفته می‌شود و صحبت‌ها به اتمام می‌رسد.
  • نامزدی: مرحله بعدی نامزدی است که این مرحله به حد فاصله بین بله برون و عقد نکاح گفته می‌شود. نامزدی معمولاً به چند روز یا حتی چند ماه کشیده می‌شود و در کل زیاد طول نمی‌کشد. دوران نامزدی به این خاطر است که دختر و پسر بتوانند شناخت عمیق‌تری نسبت به یکدیگر پیدا کنند.
  • عقد نکاح: در نهایت مرحله عقد نکاح صورت می‌گیرد و ترتیب مراسم عقد انجام می‌شود و عروس و داماد باید در حضور عاقد با یکدیگر عقد کنند و به هم محرم شوند. مراسم عقد نکاح، هم می‌تواند داخل خانه برگزار شود و هم داخل محضر و طی این مراسم عاقد سه بار خطبه عقد را می‌خواند. معمولاً عروس بعد از سه بار خواندن خطبه عقد، بله را می‌گوید.

هچنین بخوانید: وظایف خانواده داماد در عقد محضری

مراحل مراسم عقد محضری

همانطور که در مورد ترتیب مراسم عقد توضیحاتی را ارائه دادیم، باید بگوییم که یک نمونه از عقدهایی که دختر و پسر می‌توانند انجام دهند، عقد محضری است. معمولاً برنامه‌ ریزی برای انجام عقد محضری بعد از مراسم بله برون انجام می‌شود و خانواده‌ها در صورت رضایت، تاریخ عقد را مشخص می‌کنند. برای انجام عقد محضری باید یک سری مدارک آماده شوند و از طرفی دیگر سالن عقد هم باید مشخص شود. توصیه می‌کنیم که برای انجام عقد محضری، سالنی را انتخاب کنید که دسترسی راحتی داشته باشد. عقد محضری دارای یک سری تشریفات عقد و مراحلی است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

مراحل مراسم عقد محضری

  • دریافت مدارک‌های آزمایش قبل از ازدواج: انجام آزمایش‌های قبل از ازدواج، جزء بخش‌های مهمی است که حتماً باید توسط عروس و داماد انجام شود. بعد از انجام آزمایش‌های لازم، باید مهر مرکز بهداشت را دریافت کنید و مدارک لازم را به محضر تحویل دهید.
  • مراجعه کردن به مرکز بهداشت: داخل دفتر عقد و ازدواج، شماره تلفنی وجود دارد که مربوط به نزدیک‌ترین مرکز بهداشت به دفترخانه عقد است. مدارک مختلفی همچون شناسنامه و کارت ملی، برای مرکز بهداشت لازم هستند و پس از این که پذیرش شدید، می‌توانید برای آزمایش خون نوبت بگیرید.
  • آزمایش خون: پس از دریافت نوبت برای آزمایش خون، باید منتظر بمانید تا شماره نوبت شما خوانده شود. با دادن آزمایش خون می‌توانید از نبود بیماری‌های مختلف در وجود خود و همسرتان مطلع شوید. اگر به بیماری کم خونی مبتلا باشید، فرم مورد نظرتان مهر و همینطور تایید نمی‌شود. در نهایت یک دوره درمان برای رفع کردن این بیماری انجام می‌شود و سپس فرم، مهر تایید می‌گردد.
  • آزمایش ادرار: بعد از به اتمام رسیدن آزمایش خون، نوبتی دریافت می‌کنید که مربوط به نمونه گیری ادرار است. معمولاً این مرحله با وجود یک ناظر انجام می‌شود. توجه داشته باشید که چند روز قبل از انجام این آزمایش، از مصرف کردن داروهای کدئین‌ دار پرهیز کنید.
  • آزمایش ژنتیک: مشاوره‌های مربوط به آزمایش ژنتیک، در یکی از اتاق‌های مرکز بهداشت انجام می‌شود و با انجام این آزمایش، سوابق خانوادگی هم مورد بررسی قرار می‌گیرند. اگر هر کدام از اعضای خانواده، سابقه اختلال ژنتیکی داشته باشند، با پرسیدن سوال از شما مشخص می‌شود. اگر سابقه اختلال ژنتیکی در خانواده شما وجود داشته باشد، باید این آزمایش را انجام دهید و اگر این سابقه وجود نداشته باشد، نیازی به انجام آزمایش ژنتیک نیست. یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که هنگام انجام مشاوره‌های ژنتیک، اگر در فامیل‌های خونی خود سابقه به دنیا آمدن نوزاد سندروم داون یا مشکلات عقب ماندگی دارید، حتماً در جلسه مشاوره مطرح کنید.
  • واکسن کزاز: انجام واکسن کرونا برای خانم‌ها صورت می‌گیرد و آقایانی که از سابقه سربازی آنها بیشتر از ۱۰ سال نگذاشته باشد نیازی به زدن واکسن کزاز نیست. لازم به ذکر است که اگر سابقه زدن واکسن کزاز را دارید حتماً مدارک آن را به مرکز بهداشت ارائه دهید. سعی کنید این اقدامات را چند روز قبل از مراسم عقد انجام دهید.
  • مشاوره‌های قبل ازدواج: انجام مشاوره‌های قبل از ازدواج و شرکت در این گونه کلاس‌ها، جزء مراحل آخری است که می‌تواند به شما تاییدیه عقد محضری را بدهد.
  • تایید آزمایش‌های قبل ازدواج: در مرحله آخر پس از این که مرکز بهداشت تمامی آزمایش‌ها را تایید کرد، می‌توانید مدارک را به محضر تحویل دهید. در این بين می‌توانید تمامی برنامه‌های مربوط به عقد محضری را مشخص و برنامه‌ ریزی کنید.

همین‌طور بخوانید: ۶۲ مدل کیک عقد محضری جدید و لاکچری 2023

نکات انجام عقد در حرم

برگزاری مراسم عقد و همینطور ترتیب مراسم عقد، علاوه بر محضر، در مکان‌های دیگری همچون حرم مطهر هم انجام می‌شود. حرم امام رضا علیه السلام یکی از مکان‌هایی است که بسیاری از افراد عقد خود را در آن جا انجام می‌دهند. برای انجام دادن عقد در حرم مطهر، یک سری نکات باید رعایت شوند که یکی از این نکات این است که در حرم خطبه عقد دائم بین عروس و داماد قرائت می‌شود. حفظ کردن شئونات اسلامی هم برای عقد کردن در حرم لازم است. به عنوان مثال هنگام عقد در حرم، پوشیدن چادر لازم است و همینطور نداشتن آرایش و خودداری کردن از پاشیدن نقل و نبات هم باید رعایت شود.

میزان ظرفیتی که باید در حرم حضور داشته باشند، اعم از زوجین و خانواده آن‌ها، حداکثر ۱۵ نفر است. مدت زمان حضور داشتن در رواق جهت اجرا کردن مراسم، ۱۵ دقیقه است. زائران گرامی پس از به اتمام رسیدن مراسم، برای حفظ سلامتی خود و دیگران، بلافاصله رواق را ترک خواهند کرد. در این بین باید بگوییم که مدارک لازم هم جهت انجام عقد در حرم مطهر، باید آماده باشند. یکی از مدارک مهم، شناسنامه عکسدار زوجین است و همینطور شناسنامه پدر زوجین. حضور داشتن پدر زوجه در صورت زنده بودن الزامی است و در صورت فوت پدر زوجه، جد پدری باید حضور داشته باشد.

در صورت فوت پسر زوجه یا جد پدری، ارائه کردن وکالت‌ نامه محضری واجب است. در حرم مطهر باید از آوردن هرگونه وسایلی که مربوط به عقد هستند، از جمله آینه و شمعدان و همینطور قند و نبات، خودداری شود. معطر کردن مجلس به جای دست زدن، باید با فرستادن صلوات انجام شود. اصل مدارک بارگذاری شده باید تحویل واحد پذیرش داده شوند که این کار جهت نهایی شدن ثبت نام انجام می‌شود. نکته دیگر این است که برای حفظ کردن امنیت و آرامش در حرم، افراد حاضر باید با خادمین همکاری داشته باشند. در حرم به خاطر نگه داشتن حرمت، باید از گرفتن عکس‌های آتلیه‌ای خودداری کنید.

مزایا و معایب اجرای عقد در خانه و محضر

در قسمت‌های بالاتر اشاره کردیم که اجرا و ترتیب مراسم عقد، هم می‌تواند در خانه برگزار شود و هم در محضر و مکان‌های دیگر. اجرا کردن عقد در هر کدام از این مکان‌ها، دارای مزیت‌ها و معایبی است. اگر مراسم عقد را در خانه برگزار کنید، می‌توانید سفره دلخواه خود را در خانه پهن کنید و از طرفی دیگر اتاق عقد را به شکلی که می‌خواهید تزیین کنید‌. معمولاً فضای خانه نسبت به فضای محضر گسترده‌تر است و در این صورت این امکان برای شما فراهم می‌شود که بتوانید مهمان‌های بیشتری را دعوت کنید و همینطور به شکل بهتری از آن‌ها پذیرایی کنید.

مزایا و معایب اجرای عقد در خانه و محضر

در مقابل اگر تمایل ندارید که هزینه زیادی را برای این کار بپردازید و خود را برای تزیین خانه به زحمت بیندازید، پیشنهاد می‌کنیم که مراسم عقد را در یک مکان رسمی‌تر همچون محضر برگزار کنید. اگر دوست دارید مراسم عقدتان شلوغ باشد و می‌خواهید پذیرایی دلخواه خود را انجام دهید، می‌توانید یک عاقد را به خانه بیاورید و مراسم عقد را اجرا کنید. در هر صورت باید تمامی این مزایا و معایب را بسنجید و بهترین مکان را برای انجام این امر خیر انتخاب کنید.

  • ویژگی‌های یک محضر خوب

مسلماً یک محضر خوب برای انجام ترتیب مراسم عقد، دارای ویژگی‌های مختلفی است که صاحب آن می‌تواند بر ویژگی‌های مثبت محضر خود بیفزاید. به عنوان مثال یکی از ویژگی‌هایی که یک محضر خوب دارد، این است که مالک آن هر چند وقت یک بار باید وسایل آن را جدید کند و به طور کلی محضر را همزمان با پیشرفت زمان نو نوار کند. مسلماً سالن عقدی که وسایل آن قدیمی و رنگ و رو رفته هستند، مکان مناسبی برای عقد زوجین نیست. بنابراین اگر به دنبال یک محضر خوب و شیک هستید، عجله نکنید و چند محضر را ببینید و سپس بهترین آن‌ها را انتخاب کنید.

شاید برای شما جالب باشد: میوه آرایی سفره عقد

یکی دیگر از ویژگی‌های خیلی خوبی که یک محضر می‌تواند داشته باشد، این است که از نظم برخوردار باشد. برخی از محضرها به شکلی هستند که سردفتر آن‌ها نظم ندارد و بسیاری از زوجین که به محضر مراجعه می‌کنند، معطل می‌شوند. از طرفی دیگر ممکن است عاقد برای عقد عروس و داماد دیگری به خانه آن‌ها رفته باشد و بنابراین زوجین و مهمانان در محضر معطل شوند. یک محضر خوب باید از فضای کافی برای تزیینات و همینطور قرار دادن سفره عقد برخوردار باشد. همچنین وجود صندلی‌های متعدد برای نشستن زوجین و مهمانان هم لازم است.

مورد دیگر این است که عاقد حاضر در محضر، باید یک فردی آراسته و خوشرو باشد تا عروس و داماد با رضایت کافی پیوندشان را جشن بگیرند. همانطور که می‌دانید، برخی از عروس و دامادها تمایل دارند تا مراسم عقد آن‌ها به صورت عقد آریایی برگزار شود و ترتیب مراسم عقد به بهترین شکل ممکن انجام شود. برخی از محضرها انجام عقد آریایی را هم، جزء خدمات خود به حساب می‌آورند و به عروس و دامادهای عزیز ارائه می‌دهند. جدیداً در برخی از محضرها امکان پذیرایی از مهمانان هم وجود دارد که پذیرایی می‌تواند شامل چای، شربت، فینگر فود و غیره باشد.

هزینه عقد در محضر

یکی از مسائل دیگری که در مورد عقد در محضر وجود دارد، هزینه آن است. آیا تا به حال به این سوال فکر کرده‌اید که هزینه عقد در محضر چقدر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که امروزه عقدها به دو دسته تقسیم می‌شوند. یکی عقدی است که به صورت قانونی در محضر انجام می‌شود و تعرفه قانونی دارد. معمولا عقد آریایی هم به شکلی است که یک هزینه جداگانه برای خود دارد. در آخر باید اضافه کنیم که برخی‌ از افراد تمایل دارند تا از یک محضر لوکس استفاده کنند و گاهی اوقات هزینه این گونه عقدها به میلیون‌ها تومان می‌رسد.

سخن پایانی

یکی از مراسم‌های بسیار جذابی که زوج‌های جوان به آن علاقه دارند، مراسم عقد کنون است. در این مراسم ترتیب مراسم عقد باید به خوبی انجام شود و هر دو طرف از انجام عقد راضی باشند. مراسم عقد کنون می‌تواند در مکان‌های مختلفی همچون حرم، خانه و محضر انجام شود و هر کدام شرایط خاص خود را دارند. همانطور که در این محتوا اشاره کردیم، به همراه داشتن مدارک لازم برای اجرای مراسم عقد لازم است و دو طرف باید مدارک لازم را آماده کنند. در نهایت یک مراسم عقد با شکوه می‌تواند برگزار شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *