برای رسمی شدن ازدواج دختر و پسر، خطبهای به نام خطبه عقد دائم یا موقت باید توسط عاقد خوانده شود. زمانی که خطبه عقد خوانده میشود، انجام دادن یک سری از کارها مستحبت و در مقابل از انجام یک سری از کارها هم باید خودداری شود. در این محتوا میخواهیم در مورد متن کامل خطبه عقد و ترجمه آن برای شما عزیزان صحبت کنیم.
متن کامل خطبه عقد دائم با ترجمه + مستحبات
برای اینکه زن و مرد به یکدیگر محرم شوند عاقد حتماً باید متن خطبه عقد دائم را بخواند و پس از خواندن خطبه عروس و داماد باید رضایت خود را از وصلت، با گفتن کلمه بله اعلام کنند. متن این خطبه به شکل زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدُ ِلله الذی أحَلَّ النِکاحَ و حَرَّمَ السّفاحَ و الزِّنا، و اَلَّفَ بینَ القلوب بعدَ الفِراق و الشِقاق، و آنسَهُم بالرأفه و الصَلاحِ، ثم الصّلوهُ و السلام علی سیدنا محمدٍ و آله البَرَرهِ الکرام.
و قال اللهُ تبارک و تعالی: وَ اَنْکِحُوا آلْاَیامی مِنْکُمْ وَ الصّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ اِمائِکُمْ اِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللهُ واسِعٌ عَلیمٌ (نور آیه 32) وَ مِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکُنُوا إِلَیْهَا وَ جَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ (21)
و قال رسول الله (صلی الله علیه و آله): النِّکَاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی. و قال (ص): مَنْ تَزَوَّج فَقَدْ أَحرَزَ نِصفَ دینِهِ فلیَتّقِ اللهَ فی النِصفِ الباقی.
اگر تمایل دارید که معنی این خطبه را بدانید باید بگوییم که معنی این خطبه به شرح زیر است:
به نام خداوند بخشنده و مهربان
سپاس خداوندی را که نکاح را حلال و محارم و زنا را حرام کرد و دلها را پس از اختلاف و جدایی به یکدیگر پیوند داد و آنان را به مهربانی و نیکی واداشت. سپس سلام و درود بر سرورمان محمد و خاندان بزرگوارش باد. خداوند تبارک و تعالی فرمودند: البته باید مردان و زنان بیهمسر و کنیزان و بندگان شایسته خود را به نگاه یکدیگر درآورید. اگر آن زنان و مردان فقیرند، خدا به لطف و فضل خود آنان را بینیاز و مستغنی خواهد کرد و خداوند رحمتش وسیع و نامتناهی و آگاه است. حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: ازدواج سنت من است و هر کس از سنت من رویگرداند، از من نیست. ایشان میفرمایند: هر که ازدواج کند، نصف دینش را حفظ میکند. نصف دیگرش را هم از راه تقوا و پرهیزگاری حفظ میکند.
مستحبات حین خواندن خطبه عقد دائم
در قسمت بالا با خطبه عقد دائم قبل از بله گفتن عروس و داماد آشنا شدید و در این بخش میخواهیم مستحباتی که حین خاندان این خطبه بهتر است انجام داده شوند را عنوان میکنیم.
همچنین بخوانید: تشریفات عروسی ماه / لیست قیمت تشریفات عروسی و رزرو آنلاین
- خواندن دعا قبل از خطبه عقد دائم: یکی از کارهایی که میتوان قبل از جاری شدن خطبه عقد انجام داد، خواندن دعا است. لازم به ذکر است که خواندن دعا قبل از جاری شدن خطبه عقد و به طور کلی انجام مستحبات، اجباری نیست و بدون انجام دادن این کارها هم، عقد شما رسمی است. خواندن دعای مخصوص قبل از عقد، میتواند آرامش را در زندگی شما به وجود آورد.
- خواندن آیات قرآن در حین خواندن خطبه: از دیگر مستحباتی که میتوان در حین خواندن خطبه عقد دائم انجام داد، خواندن آیات قرآن یا حتی نگاه کردن به آیات قرآن است. برخی از عروس خانمها و آقا دامادها هنگام جاری شدن خطبه عقد، استرس خواندن قرآن را دارند و اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید، میتوانید به آیات قرآن نگاه کنید.
- وضو داشتن: عروس و داماد میتوانند قبل از برگزاری مراسم عقد، وضو داشته باشند و داشتن وضو باعث میشود که جسم سالمتر شود و در نهایت مجلس عقد هم معنویتر شود.
- جاری شدن خطبه نیاز: خواندن خطبه نیاز قبل از خطبه عقد هم، یکدیگر از مستحباتی است که میتوانید در مراسم عقد انجام دهید. خواندن این خطبه به چه شکلی است؟ خواندن خطبه نیاز به این شکل است که عروس و داماد بعد از حمد کردن خدا و فرستادگان او، از خداوند میخواهند که به زندگی آنها آرامش و سلامتی عطا کند و همینطور دعا میکنند که فرزندان سالم و صالح داشته باشند. شما عزیزان میتوانید متن این خطبه را از عاقد بپرسید.
شرایط برگزاری مراسم عقد دائم
مسلماً وقتی دو نفر بخواهند به یکدیگر محرم شوند و خطبه عقد بین آنها جاری شود، باید شرایطی را فراهم کنند. تقریبا همه ما با شرایط عقد دائم آشنا هستیم. یکی از شرایط مهمی که عقد دائم دارد، این است که ولی زن راجع به ازدواج باشد و همینطور در مراسم عقد حضور داشته باشند. شرط دیگر حاضر بودن دو نفر به عنوان شاهد در مراسم عقد است. رضایت دختر برای برگزار شدن مراسم عقد و همینطور جاری شدن خطبه عقد دائم لازم است. در نهایت باید اضافه کنیم که در این خطبه مهریه هم تعیین میشود و هنگام جاری شدن خطبه، مهریه توسط عاقد بیان میشود.
خواندن دعا برای عاقبت بخیری خود و دیگران
با توجه به بسیاری از روایات عنوان شده است که هنگام خواندن خطبه عقد دائم، بسیاری از دعاها برآورده میشوند و شما عزیزان هم میتوانید هر دعایی که دارید، در این مراسم از خداوند بطلبید. دعا کردن برای عاقبت بخیری خود و دیگران یکی از کارهایی است که میتوانید هنگام خواندن خطبه عقد انجام دهید. معمولاً عروس خانمها هنگام خواندن خطبه عقد، اسامی دختر پسرهای جوان و مجرد را در ذهن خود مرور میکنند و دعا میکنند که همسری پاک نصیب آنها شود. بنابراین توصیه میکنیم که از این فرصت استفاده کنید و برای خوشبختی خود و دیگران دعا کنید.
خواندن دعا بعد از جاری شدن خطبه عقد
همانطور که عنوان کردیم، قبل و حین خواندن خطبه عقد، میتوان کارهایی را انجام داد و همینطور باید بگوییم که بعد از جاری شدن خطبه عقد هم میتوان اعمالی را به عنوان مستحبات انجام داد. یکی از کارهایی که مستحب است بعد از جاری شدن خطبه عقد انجام شود، خواندن دعا است. خواندن دعا بعد از خطبه عقد، باعث میشود که عروس و داماد زندگی پربرکتی داشته باشند. معمولاً دعاهایی که بعد از خطبه عقد خوانده میشوند، کوتاه هستند و شما این امکان را دارید که به راحتی آنها را حفظ کنید و بعد از جاری شدن خطبه بخوانید.
مدارک لازم برای جاری شدن خطبه عقد دائم
برای این که خطبه عقد دائم بین عروس و داماد جاری شود، باید یک سری مدارک همراه آنها باشد. عروس و داماد برای برگزاری مراسم عقد، باید شناسنامه عکسدار و مهر شده داشته باشند و همینطور کارت ملی هم باید همراه آنها باشد. باید از صفحه اول شناسنامه خود، دو عدد فتوکپی را هم همراه داشته باشند. لازم به ذکر است که اگر صفحه توضیحات شناسنامه متن داشته باشد، باید یک فتوکپی هم از این صفحه همراه عروس و داماد باشد. همانطور که گفتیم، کارت ملی هم یکی از مدارک لازم است و یک فتوکپی از پشت و روی آن هم مورد نیاز است. عروس و داماد قبل از انجام مراسم عقد، باید آزمایشهای لازم را در یک مرکز بهداشت معتبر انجام دهند.
برگه بهداشت مهر شده، باید شامل جلسات مشاوره و همینطور سالم بودن هر دو طرف باشد. یکی ديگر از مواردی که این برگه نشان میدهد، این است که هر دو طرف بیماریهایی مانند تالاسمی، اعتیاد و غیره را ندارند و همینطور واکسن کزاز را هم در صورت لزوم زدهاند. یکی دیگر از مدارکی که لازم است، شناسنامه پدر عروس است و اگر عروس خانم دوشیزه باشد، شناسنامه پدرش به همراه حضور پدرش هم الزامی است. حاضر بودن دو مرد عاقل و بالغ به همراه کارت ملی و شناسنامه در مراسم عقد لازم است. چنانچه عروس و داماد قبلاً ازدواج کرده باشند و همسر آنها فوت کرده باشد یا طلاق گرفته باشد، باید طلاقنامه یا گواهی فوت در مراسم عقد به عاقد داده شود.
تبصرههای مختلف برای ازدواج آقایان
برای این که آقایان بتوانند عقد دائم داشته باشند، یک سری تبصرهها وجود دارد.
- آقایان برای این که بتوانند عقد دائم انجام دهند، یا نباید همسر داشته باشند یا اگر قبلاً همسر داشتهاند، گواهی طلاق یا فوت همسرشان باید وجود داشته باشد. به طور کلی وقایعی که اتفاق افتاده است، باید در شناسنامه آنها ثبت شده باشد.
- تبصره دیگری که در مورد ازدواج آقایان وجود دارد، این است که اگر آقایان بخواهند با وجود داشتن همسر اول همسر دیگری هم اختیار کنند، باید حکم دادگاه که لازم است را ارائه نمایند.
- اگر مردی بخواهد ازدواج عادی خود را انجام دهد و آن را رسمی کند، باید حکم دادگاه و همینطور مدارک هویتی لازم را ارائه کند.
مراحل ثبت ازدواج دائم در محضر
هر عروس و دامادی که بخواهند ازدواج خود را در محضر ثبت کنند، باید یک سری مراحل را پشت سر بگذارند. این مراحل شامل:
- گرفتن معرفی نامه از یک محضر: اولین کاری که برای ثبت ازدواج دائم خود باید انجام دهید، این است که به یک دفتر عقد مناسب مراجعه کنید. هنگام مراجعه کردن هم باید شناسنامه عروس و داماد به همراه شناسنامه پدر عروس و همینطور یک قطعه عکس سه در چهار را همراه داشته باشید. زمانی که این مدارک را به محضر تحویل دادید، محضر به شما یک نامه میدهد تا بتوانید به آزمایشگاه بروید و آزمایشهای لازم را انجام دهید.
- رجوع به آزمایشگاه: مرحله دوم کار این است که باید به آزمایشگاه مراجعه کنید و تمامی آزمایشهای لازم را که برای ازدواج مورد نیاز هستند، انجام دهید. معمولا محضر عروس و داماد را به یک آزمایشگاه معتبر و در دسترس معرفی میکند. آزمایشهایی که در آزمایشگاه انجام میشوند، شامل آزمایش خون، واکسن کزاز و آزمایش اعتیاد هستند. آزمایش اعتیاد جزء آزمایشهایی است که حتماً در آزمایشگاه انجام میشود و این آزمایش را با نمونه گیری ادرار انجام میدهند. تزریق کردن واکسن کزاز هم، یکی دیگر از آزمایشهایی است که معمولاً برای عروس خانمهاست. آزمایش خون هم مشخص میکند که عروس و داماد به بیماری همچون تالاسمی مبتلا هستند یا نه.
- جلسات مشاوره: پس از این که تمامی آزمایشها توسط عروس و داماد انجام شد و همینطور قبل از ثبت عقد محضری در دفاتر ازدواج، جلسات مشاوره برای عروس و داماد برگزار میشود. در این گونه جلسات معمولاً مشاورههای قبل از ازدواج و همینطور توضیحاتی در مورد مسائل جنسی هم ارائه میشود. در نهایت پس از تمام شدن تمامی کارها، باید نتایج توسط آزمایشگاه تایید شوند و همینطور این نتایج در روز عقد باید به دفتر ازدواج تحویل داده شوند.
- ثبت عقد در محضر: در مرحله یکی به آخر شما عزیزان باید به محضر مراجعه کنید و تمام مدارک لازم را هم به آن ارائه دهید. این دفعه حضورتان به معنی ثبت کردن ازدواج در دفتر ازدواج است و همانطور که میدانید، خطبه عقد دائم در محضر خوانده میشود.
- ثبت عقد در شناسنامه: زمانی که تمام مراحل به پایان رسیدن نوبت ثبت کردن ازدواج دائم در شناسنامه طرفین میرسد. در شناسنامه عروس مشخصات مربوط به داماد ثبت میگردد و متقابلاً در شناسنامه داماد هم مشخصات مربوط به عروس ثبت میشود. زمانی که واقعیت میخواهد به ثبت ازدواج دائم در شناسنامه بپردازد به شلوغی محضر هم توجه میکند. با توجه به شلوغی که ممکن است محضر داشته باشد صبر کردن ازدواج معمولا بین سه تا ۱۰ روز طول میکشد تا عقد نامه نهایی صادر شود. سپس محضر عقد را در شناسنامههای طرفین ثبت میکند.
جمع بندی
ازدواج یکی از مهمترین مراحل در زندگی هر انسانی است و همانطور که در جریان هستید، برای ازدواج باید خطبه عقد دائم توسط عاقد خوانده شود. در این محتوا متن کامل خطبه عقد را ارائه کردیم و همینطور ترجمه آن را هم عنوان نمودیم. هر شخصی برای این که زندگی خود را با آرامش شروع کند و زندگی پربرکتی داشته باشد، میتواند اعمالی را با نام مستحبات در قبل از عقد، حین عقد و همینطور بعد از عقد انجام دهد. یکی دیگر از نکات مهمی که در مورد ازدواج دائم وجود دارد، این است که یک سری مراحل قبل از خواندن خطبه عقد باید انجام شوند. انجام دادن آزمایشهای قبل از ازدواج الزامی است و عروس و داماد حتماً باید این مرحله را پشت سر بگذارند. امیدواریم بتوانید با رعایت کردن این موارد، ازدواجی پر از خوشبختی و آرامش داشته باشید.